Citronka

citronkaC e n a

5 € / 20g suhe citronke ali

2 € / svež šopek citronke

 

Za zdravje

Podobno kot sporiš, čeprav nima njegove grenčine, tudi citronka spodbudno deluje na prebavila, posebno želodec. Pospešuje prebavo in je učinkovita pomoč proti zgagi. Za zadnji namen pripravimo poparek, ki tudi sprošča in pomirja, zato je zelo dobrodošel v pozni jeseni in pozimi. Poleg za pripravo dišečega poparka so listi citronke nadvse uporabna začimba za raznovrstne jedi, zelenjavne, sadne, mlečne in mesne. Sveže liste drobno narežemo in suhe zdrobimo, v kuhane jedi pa lahko damo kar cele. Menda sploh ni pijače ali jedi, ki se ji ne poda čudovita aroma citronke, zato se z njo brezskrbno podamo na kulinarično raziskovanje, pri katerem ni kaj zgrešiti.

 


V kuhinji

S citronko delamo skutne namaze, liste zamešamo v kefi r ali jogurt, pripravimo razne solatne polivke, denimo, s kislo smetano, ali sesekljane liste le potresemo po solatah. Nič manj niso primerni za začinjanje dušene ali pečene zelenjave; jedi jih dodamo že med pripravo ali vmešamo v gotovo jed. Možnosti za potešitev nadaljnje lakote so zelenjavna juha s citronko, zelenjavnomesna ali ribja juha s citronko, rižota s citronko..., ne nazadnje tudi krompirjeva solata s citronko, če ne še fi žolova juha ali solata, prav tako s citronko. Njena sveža aroma se lepo prilega tudi k svetlemu mesu in ribam. Hkrati je imenitna začimba za sadne solate in druge sadne jedi, pa še za aromatiziranje nadevov za zavitke in pite jo uporabimo, da o drugih možnostih za pripravo peciva z njo niti ne govorimo. Zatem pridejo na vrsto pijače, od omenjenih poparkov naprej. Uporabimo jo za aromatiziranje kisa, kisave, vina in žganja, tako da v izbrano tekočino damo nekaj poganjkov in pustimo vsaj tri tedne. Aromatiziranje vode je krajše: malo poganjkov ali ščep zrezanih listov damo za 2 do 3 ure v vodo, ki zatem dobi prijetno citronkino aromo.

 

Začimbna jabolčna omaka s citronko

Za ta nenavadni, a nič manj okusni pripravek uporabimo izkušnje s pripravo čatnijev, s katerimi preprosto zaokrožimo na videz nezdružljiv sladek, slan, kisel in pekoč okus.

V posodo damo 3 do 4 drobno narezana jabolka, drobno narezano čebulo, pol skodelice rozin in manjšo ostro papriko ali čili. Če uporabimo svežo papriko, jo drobno zrežemo, suho pa zdrobimo. Prilijemo malo vode, počasi segrevamo in mešamo, da se gošča ne prime. Ko zavre, dodamo ščepec soli in večji ščep drobno zrezanih svežih ali strtih suhih listov citronke. Na majhnem ognju kuhamo še nekaj minut, zatem posodo odstavimo in pustimo, da se omaka ohladi, saj jo uporabljamo hladno. Shranimo jo v hladilniku, za daljši čas pa s še vročo napolnimo manjše kozarce za vlaganje in jih takoj zapremo.

Omaka se prilega raznim jedem - kuhani in pečeni zelenjavi, pustemu mesu in praženemu krompirju.