Česen

Česen1C e n a

8 € / kg česna  

Česen je bolj učinkovit kot tavžentroža

Česen je diaforetik, ekspektorans, spazmolitik, antiseptik, bakteriostatik, antimikotik, antivirotik, hipotenziv in antihelmintik.

Znanstveniki so v številnih raziskavah ugotovili, da so sestavine v česnu koristne za srce, ker znižujejo krvni tlak, preprečujejo nastajanje holesterola v jetrih, znižujejo raven škodljivega holesterola in dvigujejo ravni koristnih lipoproteinov velike gostote krvi. Česen znižuje povišan krvni tlak, saj kot diuretik spodbuja izločanje urina in širi krvne žile. Visok holesterol pa znižuje približno tako uspešno kot zdravila na recept. Že polovica česnovega stroka na dan lahko zniža visok holesterol za 9%. Glede holesterola strokovnjaki domnevajo, da je ob uživanju česna zavrto njegovo nastajanje v telesu, hkrati pa naj bi bilo pospešeno tudi njegovo izločanje z žolčem. Česen zavira nastajanje krvnih strdkov in povečuje hitrost, s katero se le-ti razkrajajo. Ker česen pripomore k redkejši krvi, lahko prepreči težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo.

Med znanimi rastlinskimi antibiotiki sodi česen zagotovo med najučinkovitejše, saj pomaga proti streptokokom, tifusu in paratifusu ter proti različnim glivicam in virusom. Primerjalne raziskave z antibiotiki so pokazale, da česen bolje učinkuje proti bacilom in stafilokokom. Tako ima antibiotično delovanje in učinkovanje proti bakterijam, virusnim ter glivičnim okužbam, kot so na primer vse vrste vnetij v prsnem košu, nahod, gripa, vnetje ušes, vnetja ustne votline, ter blaži tudi katar in herpes.

Lahko ga uživamo presnega, da odmašimo zamašen nos in ublažimo druge simptome prehlada. Učinkovito blaži tudi vnetja prebavil, kot so vnetje želodčne in črevesne sluznice ter griža. Česen v črevesju preprečuje gnitje, tako da olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, to pa pripomore k ravnotežju črevesne flore. Takšno delovanje česna preprečuje nastajanje črevesnih plinov, raznih krčev, drisk in širjenje škodljivih sestavin, ker preprečuje, da bi se absorbirale in s tem prodrle v kri, prek katere bi lahko povzročile motnje v organizmu.

Znanstveniki so dokazali vpliv česna na črevesne parazite, zato ga lahko uporabljamo  proti njim, ima pa tudi učinek detoksifikacije in čisti kri. Opazili so, da pri rudarjih, ki so uživali večje količine česna, ni prišlo do zastrupitve s svincem. Česen je zelo učinkovit pri slabokrvnosti, utrujenosti in onesnaženem okolju. Pomlajuje možgane in imunski sistem. Najnovejše japonske raziskave na živalih kažejo, da uživanje česna lahko obnavlja možganske in imunske funkcije pri starih podganah, torej tiste funkcije, ki slabijo s staranjem. Česen lahko celo pomaga preprečevati in zmanjševati Alzheimerjevo “senilnost”. Zavira tudi splošno propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice.

Ker ima česen antioksidativno lastnost, pomeni, da deluje tudi kot zaščita pred rakom. To potrjuje tudi mnenje Ameriškega inštituta za raziskavo raka, kjer postavljajo česen na prvo mesto seznama tistih prehrambenih proizvodov, ki lahko preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka. Na Kitajskem so statistike potrdile, da se na področjih, kjer zaužijejo velike količine česna, rak na želodcu najmanj pojavlja, z raziskavami med ljudmi v Shandongu na Kitajskem, kjer je največ primerov želodčnega raka na svetu, pa so ugotovili, da redno uživanje česna deloma varuje pred to boleznijo. Danes raziskave na živalih kažejo, da sestavina česna, imenovana alidisulfid, preprečuje rast malignih tumorjev. Česen tudi uravnava sladkor v krvi in tako blaži starostno sladkorno bolezen. Pri težavah z aknami ali blagim kožnim vnetjem pa lahko sveže stroke česna neposredno vtiramo v kožo.

Citronka

citronkaC e n a

5 € / 20g suhe citronke ali

2 € / svež šopek citronke

 

Za zdravje

Podobno kot sporiš, čeprav nima njegove grenčine, tudi citronka spodbudno deluje na prebavila, posebno želodec. Pospešuje prebavo in je učinkovita pomoč proti zgagi. Za zadnji namen pripravimo poparek, ki tudi sprošča in pomirja, zato je zelo dobrodošel v pozni jeseni in pozimi. Poleg za pripravo dišečega poparka so listi citronke nadvse uporabna začimba za raznovrstne jedi, zelenjavne, sadne, mlečne in mesne. Sveže liste drobno narežemo in suhe zdrobimo, v kuhane jedi pa lahko damo kar cele. Menda sploh ni pijače ali jedi, ki se ji ne poda čudovita aroma citronke, zato se z njo brezskrbno podamo na kulinarično raziskovanje, pri katerem ni kaj zgrešiti.

 


V kuhinji

S citronko delamo skutne namaze, liste zamešamo v kefi r ali jogurt, pripravimo razne solatne polivke, denimo, s kislo smetano, ali sesekljane liste le potresemo po solatah. Nič manj niso primerni za začinjanje dušene ali pečene zelenjave; jedi jih dodamo že med pripravo ali vmešamo v gotovo jed. Možnosti za potešitev nadaljnje lakote so zelenjavna juha s citronko, zelenjavnomesna ali ribja juha s citronko, rižota s citronko..., ne nazadnje tudi krompirjeva solata s citronko, če ne še fi žolova juha ali solata, prav tako s citronko. Njena sveža aroma se lepo prilega tudi k svetlemu mesu in ribam. Hkrati je imenitna začimba za sadne solate in druge sadne jedi, pa še za aromatiziranje nadevov za zavitke in pite jo uporabimo, da o drugih možnostih za pripravo peciva z njo niti ne govorimo. Zatem pridejo na vrsto pijače, od omenjenih poparkov naprej. Uporabimo jo za aromatiziranje kisa, kisave, vina in žganja, tako da v izbrano tekočino damo nekaj poganjkov in pustimo vsaj tri tedne. Aromatiziranje vode je krajše: malo poganjkov ali ščep zrezanih listov damo za 2 do 3 ure v vodo, ki zatem dobi prijetno citronkino aromo.

 

Začimbna jabolčna omaka s citronko

Za ta nenavadni, a nič manj okusni pripravek uporabimo izkušnje s pripravo čatnijev, s katerimi preprosto zaokrožimo na videz nezdružljiv sladek, slan, kisel in pekoč okus.

V posodo damo 3 do 4 drobno narezana jabolka, drobno narezano čebulo, pol skodelice rozin in manjšo ostro papriko ali čili. Če uporabimo svežo papriko, jo drobno zrežemo, suho pa zdrobimo. Prilijemo malo vode, počasi segrevamo in mešamo, da se gošča ne prime. Ko zavre, dodamo ščepec soli in večji ščep drobno zrezanih svežih ali strtih suhih listov citronke. Na majhnem ognju kuhamo še nekaj minut, zatem posodo odstavimo in pustimo, da se omaka ohladi, saj jo uporabljamo hladno. Shranimo jo v hladilniku, za daljši čas pa s še vročo napolnimo manjše kozarce za vlaganje in jih takoj zapremo.

Omaka se prilega raznim jedem - kuhani in pečeni zelenjavi, pustemu mesu in praženemu krompirju.